Zagreb, 26 lipanj 2024

Digitalni certifikat za fiskalizaciju - sve što morate znati

digitalni certifikat za fiskalizaciju

U svijetu gdje bi svaka transakcija bila prošaptani pregovor, a svaka razmjena formalizirana tek povjerljivim stiskom ruke, novac bi se kretao bez kontrole i punio džepove povlaštenima. Da do toga ne bi došlo, uvodi se red u protok sredstava i pazi se da svi članovi zajednice daju svoj porezni obol za stabilnost javnih usluga.

Uvođenjem fiskalizacije poslovanja se moderniziraju, postaju učinkovitija i transparentnija. Živimo u doba kartičnog poslovanja, kada je svaki izdani račun elektronički potpisan i ovjeren u stvarnom vremenu kako bi se spriječilo prikrivanje prihoda, a porezni se teret napokon može pravednije raspoređivati. Dakako, kada poduzetnici uvedu prihvaćanje kartica i prijeđu na fiskalni sustav, značajno se mijenja način na koji izdaju račune i vode svoje poslovne knjige.

Ključni alat u svemu tome jest digitalni certifikat za fiskalizaciju, koji omogućuje elektroničko potpisivanje računa i njihovu sigurnu verifikaciju putem sustava Porezne uprave. On služi kao elektronički dokaz poduzetnikova identiteta, osiguravajući da svaki izdani račun bude autentičan i nepromijenjen. Njegova je uporaba obavezna za sve obveznike fiskalizacije, a valjanost i pravovremena obnova uvjeti su za nesmetano poslovanje.

U nastavku ćemo razmotriti najvažnije aspekte digitalnog certifikata za fiskalizaciju te na jednom mjestu objediniti ključne informacije kako biste bili spremni za uspješno korištenje ovog važnog alata.

Zakon o fiskalizaciji i obveznici fiskalizacije

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom propisuje obvezu fiskalizacije za sve poduzetnike koji obavljaju određene djelatnosti i izdaju račune u gotovinskom poslovanju. Cilj zakona je smanjenje sive ekonomije i povećanje transparentnosti poslovanja. Obveznici fiskalizacije su pravne i fizičke osobe koje obavljaju registrirane djelatnosti, uključujući trgovce, ugostitelje, obrtnike i druge.

Što je digitalni certifikat za fiskalizaciju i čemu služi?

To je elektronički dokument koji služi za identifikaciju poduzetnika u sustavu fiskalizacije. Pomoću njega poduzetnici elektronički potpisuju račune koje izdaju, čime se osigurava njihova autentičnost i nemogućnost naknadnih izmjena. Svaki račun izdan putem fiskalizacije mora biti potpisan navedenim certifikatom prije nego što se pošalje u sustav Porezne uprave na ovjeru.

Koliko traje digitalni certifikat za fiskalizaciju?

Trajanje digitalnog certifikata za fiskalizaciju obično je pet godine od datuma izdavanja. Nakon isteka tog razdoblja, poduzetnici moraju zatražiti novi certifikat kako bi nastavili koristiti sustav fiskalizacije bez prekida. Važno je pravovremeno pratiti rokove i obnoviti certifikat prije njegova isteka kako bi se izbjegli problemi u poslovanju.

Tko je izdavatelj digitalnog certifikata za fiskalizaciju?

Digitalne certifikate za fiskalizaciju izdaje Fina (Financijska agencija), ovlaštena institucija za izdavanje digitalnih certifikata u Hrvatskoj. Ona je zadužena za provjeru identiteta podnositelja zahtjeva i izdavanje certifikata koji zadovoljavaju sve tehničke i sigurnosne standarde.

Tko može zatražiti digitalni certifikat za fiskalizaciju?

Digitalni certifikat za fiskalizaciju mogu zatražiti sve pravne i fizičke osobe koje su obveznici fiskalizacije prema Zakonu o fiskalizaciji. Zahtjev za izdavanje certifikata podnosi se Fini, a potrebno je priložiti odgovarajuću dokumentaciju koja potvrđuje identitet podnositelja i pravnu osnovu za izdavanje certifikata.

Koja je cijena digitalnog certifikata za fiskalizaciju?

Cijena digitalnog certifikata za fiskalizaciju trenutno iznosi 39,82 EUR + PDV za sljedećih pet godina.

Gdje preuzeti digitalni certifikat za fiskalizaciju?

Digitalni certifikat za fiskalizaciju preuzima se putem sustava Fine. Nakon podnošenja zahtjeva i odobrenja, podnositelj dobiva upute za preuzimanje certifikata putem interneta. Certifikat se instalira na računalo ili POS uređaj poduzetnika i koristi se za elektroničko potpisivanje računa.

Nema boljeg alata od certifikata

Digitalni certifikat za fiskalizaciju ključan je element modernog poslovanja koji osigurava sigurnost i vjerodostojnost novčanih transakcija u Hrvatskoj. Pravilno razumijevanje i korištenje certifikata nužno je za sve poduzetnike obveznike fiskalizacije. Pravovremeno izdavanje, obnova i korištenje digitalnog certifikata pomažu u usklađivanju s zakonskim obvezama i osigurat će vam nesmetano poslovanje.

Još jedan način da si olakšate poslovanje jest da pronađete pouzdanog partnera kod kojega ćete ugovoriti prihvat kartica za fizičke i internetske trgovine. Sa svojom vrhunskom tehnološkom infrastrukturom, inovativnim platnim rješenjima i jednostavnim procesom ugovaranja POS i SoftPOS rješenja, Nexi je pravi odgovor za vas.