Zagreb, 31 svibanj 2024

Payment gateway - Što je, kako funkcionira i kako ga odabrati?

payment gateway

Ako otvarate ili razmišljate otvoriti web trgovinu onda biste trebali znati za payment gateway, tehnologiju koja sigurno prikuplja podatke plaćanja kupaca.

Jeste li znali da više od 90 % internetskih korisnika redovito kupuje putem interneta? Tako visoke brojke ukazuju na učestalost online transakcija, a samim time i na važnost implementiranja učinkovitog platnog sustava. 

Zato, ako razmišljate o pokretanju biznisa putem interneta ili o proširenju postojećeg online trgovinom, trebali biste znati da je jedan od prvih izazova s kojima ćete se susresti uvođenje sigurnog i pouzdanog plaćanja svojim kupcima

Iako postupak plaćanja s pozicije kupca djeluje kao da se odvija iznimno brzo i jednostavno, jer podrazumijeva tek dodavanje proizvoda u košaricu i završetak kupnje u par klikova, iza kulisa se odvija čitav jedan proces u kojem posebnu ulogu ima payment gateway tehnologija.

Riječ je o tehnologiji koja štiti osjetljive podatke kupaca te ih obavještava o uspješnosti transakcija, a u nastavku doznajte više o njezinim prednostima i načinu funkcioniranja.

ljudi koji su kupovali online

Što je payment gateway?

Payment gateway je tehnologija koja omogućava online trgovinama da obrađuju i upravljaju plaćanjem putem interneta. Također omogućava prihvaćanje različitih metoda plaćanja prilikom online kupovine, poput kreditnih ili debitnih kartica i digitalnih novčanika.

Takva tehnologija pruža sigurnu vezu između web stranice prodavatelja i financijske institucije koja obrađuje plaćanje. Nakon što kupac unese podatke o kreditnoj kartici, ti se podaci provjeravaju, transakcija se odobrava i novac se šalje na račun prodavača. Neki od najpoznatijih pružatelja payment gateway usluga jesu Stripe, PayPal i Adyen.

Kako funkcionira payment gateway?

Payment gateway djeluje kao posrednik između trgovine i financijske institucije, a taj proces izgleda ovako:

  1. Kupac odabire proizvode, odlazi na blagajnu i unosi podatke o plaćanju

  2. Procesor plaćanja obavještava banku koja je izdala karticu o transakciji

  3. Transakcija se odobrava ili odbija

  4. Procesor plaćanja dostavlja odobrenje ili odbijenicu pružatelju payment gateway usluge

  5. Payment gateway šalje odobrenje ili odbijenicu osobi koja je započela transakciju

  6. Ako je transakcija odobrena, sredstva se oduzimaju s računa kupca i šalju na račun trgovine.

     

Razlika između payment gatewaya i procesiranja plaćanja

Termini payment gateway i procesuiranje plaćanja često se koriste u istom kontekstu, no njihova se funkcija značajno razlikuje. Payment gateway sustavi u osnovi prikupljaju podatke o kreditnoj kartici i prenose ih procesoru plaćanja.

Procesor plaćanja potom prima te šifrirane podatke i prosljeđuje ih banci kupca (izdavatelju kartice) kako bi zatražio autorizaciju transakcije, a payment gateway sustavi onda obavještavaju kupca i prodavatelja o odobrenju ili odbitku te transakcije.

Četiri osnovna benefita koja payment gateway pruža trgovcima

Payment gateway podrazumijeva brojne prednosti za trgovce, a u nastavku saznajte one najvažnije.

1. Zaštita podataka

Payment gateway rješenja često koriste napredne sigurnosne mjere poput SSL certifikata i šifriranja, čime osiguravaju zaštitu osjetljivih podataka kupaca.

2. Brzina

Većina transakcija putem payment gatewaya procesira se u roku od samo nekoliko sekundi, što uvelike povećava zadovoljstvo kupaca. 

3. Fleksibilnost

Podržavaju različite načine plaćanja, uključujući kreditne kartice, debitne kartice i digitalne novčanike.

4. Integracija

Lako se integriraju s različitim eCommerce platformama, čime olakšavaju poslovanje trgovcima.

Faktori kod odabira payment gateway rješenja

Prilikom odabira payment gateway rješenja treba razmotriti nekoliko faktora — donosimo one najvažnije.

Sigurnost

Sigurnost je jedan od najvažnijih aspekata kod odabira payment gatewaya, stoga provjerite koristi li gateway SSL certifikate i druge sigurnosne mjere kako bi osigurao zaštitu osjetljivih podataka kupaca.

Integracija s eCommerce platformama

Provjerite je li gateway kompatibilan s vašom web trgovinom. Dobar payment gateway trebao bi se lako integrirati s najpopularnijim eCommerce platformama kao što su Shopify ili WooCommerce.

Naknade za transakcije

Usporedite cijene različitih pružatelja usluga jer naknade za transakcije mogu značajno varirati od jednog payment gateway rješenja do drugog.

Korisnička podrška

Budite sigurni će vam u slučaju problema korisnička podrška biti dostupna, stoga provjerite nude li pružatelji usluga podršku putem više kanala i jesu li dostupni u svako doba dana.

Kako Nexi može pomoći kod implementacije online plaćanja?

U suradnji s renomiranim partnerima kao što su Corvus Pay i WS Pay, Nexi nudi učinkovita i sigurna payment gateway rješenja. Proces ugovaranja usluge je brz i jednostavan, što je izuzetno važno za vlasnike online trgovina.

Usluga uključuje:

  • brzo i sigurno prihvaćanje i autorizaciju kreditnih kartica

  • jednokratno plaćanje za sve kreditne i debitne American Express, Mastercard, VISA, Maestro kartice iz cijelog svijeta

  • mogućnost obročne otplate na 2-36 obroka, za sve Premium Visa kartice PBZ Carda

  • posebne modele prihvata — virtualni POS, Reccuring plaćanja, Payment plan, Card on File plaćanja, In App plaćanja, Pay by Link, Pay by Offer itd.

  • posebne integracije sustava — integraciju prihvata s CRM sustavima partnera.

Sigurnost, brzina i fleksibilnost koje pruža payment gateway tehnologija trgovcima mogu značajno olakšati poslovanje, a kupcima naplatu. Odabir pravog payment gateway rješenja može biti od ključne važnosti za vašu online trgovinu, jer ono povećava sigurnost plaćanja i poboljšava korisničko iskustvo. 

Drugim riječima, s odgovarajućim platnim rješenjem postići ćete još bolju poslovnu efikasnost, a time i više zadovoljstva kod korisnika. A dok će oni uživati u brzom, jednostavnom i sigurnom načinu plaćanja, vi ćete s veseljem moći pratiti rast svog poslovanja.